Foredrag om 1800-tallets herregårdskultur

ARRANGEMENTET ER AFLYST!

Under titlen Herregården fra krise til overdådig blomstring  fortæller fire forskere den utrolige historie om den storslåede opblomstring trods alle odds i 1800-tallets danske herregårdsmiljøer.

Som en del af Folkeuniversitetets Århundredets Festival inviterer Dansk Center for Herregårdsforskning indenfor til arrangementer med fokus på herregårdskultur i 1800-tallet d. 11. og 13. marts. 

1800-tallet var en brydningstid i dansk historie, der bød på store økonomiske, politiske og statusmæssige udfordringer og omvæltninger for landets herregårde. Samtidig var det paradoksalt nok en epoke, der kan betragtes som en gylden tid på godserne, hvor mange herregårde oplevede en sidste blomstringstid, en såkaldt "indian summer". Denne fantastiske historie om, hvordan herregårdene gik fra krise til opblomstring er temaet for de fire foredrag.

Mange aspekter af herregårdslivet

Den første foredragsaften er tirsdag d. 11. marts, og temaet er "Herregården og godset". Her fortæller historiker Adam Schacke om godshistorien i 1800-tallet, og hvordan godsejerne fik vendt krisen for deres økonomi og landbrug. Dernæst vil kunsthistoriker Anne Grethe Sværke tale om tidens mange prægtige herregårdsbyggerier, der ledte tankerne hen på borge og glorværdig fortid.

Den anden foredragsaften er torsdag d. 13. marts, og denne gang handler det om "1800-tallets godsejerroller". Her fortæller historiker Jens Lei Wendel-Hansen om godsejerne som politikere og deres rolle i tidens politiske udviklinger, mens kulturhistorikeren Jesper Laursen fortæller om herregårdslivet med særligt fokus på 1800-tallets store herregårdsjagter og selskabelighed.

Praktisk

Foredragsaftenerne 11. og 13. marts begynder kl 19 og varer omkring to timer. Det koster 190 kr. pr. aften. Prisen er inklusiv transport tur/retur, foredrag samt kaffe og kage fra Herregårdskøkkenet. Tilmelding er nødvendig på museumsbutikken@gammelestrup.dk eller T 8648 3001.

ARRANGEMENTET ER AFLYST!

 

Hvem er vi

Dansk Center for Herregårdsforskning er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Nationalmuseet, Arkitektskolen Aarhus og Gammel Estrup - Herregårdsmuseet. Centret holder til på Gammel Estrup - Herregårdsmuseet og har til formål at fremme og koordinere forskning, forskeruddannelse, dokumentation og formidling af herregårdens kulturhistorie.

Dansk Center for Herregårdsforskning
Randersvej 2 T (+45) 86483001
8963 Auning F (+45) 86483181
Danmark dch@gammelestrup.dk
Nyhedsbreve – Newsletters